עורך הדין "מחלק הנחלות" שרכש חלקה במושב בגיל 14 ונלחם עליה בבתי משפט, הוא היום חומת המגן של בעלי הנחלות והרוכשים במושבים
- מערכת Mytip
- 7
- 71,153

מפתיע, אבל עורך הדין אפיק פריד, שהתגורר מגיל אפס אצל סבא וסבתא שלו במושב בעמק חפר, גילה כבר מילדות עניין במגרשים ונחלות במושבים. יום בהיר אחד, כשהיה נער, המושב החליט למכור מגרשים כדי לכסות חובות. אפיק, שהיה רק בן 14, החליט לקפוץ על ההזדמנות ולממש את הזכאות של סבא שלו למגרש. זה לא התקבל בקלות, ואפיק הצעיר מצא את עצמו מנהל מאבקים בבתי משפט על הזכות לאותו מגרש. הוא לא ויתר ולא נבהל מהרשויות, וכשהיה בן 17, בית המשפט פסק לטובתו, והמגרש נרשם על שמו של אפיק. הניצחון הזה, יחד עם החיבה לכל מה שקשור לנדל"ן, הובילו אותו להפוך לעורך דין מקרקעין עם התמקצעות מיוחדת ברשות מקרקעי ישראל ובכל מה שקשור להסדרת ופיצול נחלות במושבים, קבלה לאגודות, וצרכים ייחודיים נוספים שיש ליורשים ורוכשים במושבים. "המדינה מאלצת בני משפחה להיכנס לסכסוכים – ואני יודע איך למנוע ולפתור אותם", אומר פריד.
"4 אחים, כולם רוצים בית במושב, אבל מותר לבנות רק 3 יחידות – מתכון לסכסוך משפחתי?"
אחד הסיפורים שהכי זכורים לאפיק הוא המקרה של משפחה עם ארבעה אחים, שהוריהם גרו במושב ולא השאירו צוואה. שלומית (שם בדוי), אחת האחיות, מספרת:
"ההורים שלי קיבלו ב-1967 בית מהסוכנות היהודית באחד המושבים בשרון. זה היה בית של 45 מ"ר שהם גרו בו במשך 50 שנה וגידלו בו אותי ואת שלושת האחים שלי. לא היו לנו שירותים בבית, השירותים והמקלחת היו בחוץ, וככה חיינו. גם אחרי שכבר יצאנו מהבית, הם לא נגעו בבית, לא שינו בו כלום מהרגע שקיבלו את המפתח ועד שנפטרו. מיד אחרי שהם נפטרו, המועצה האזורית הוציאה לנו צו 'מבנה מסוכן למגורים', שמחייב כל מי שגר שם להרוס אותו.
"ההורים שלי לא השאירו צוואה, והבעיה הייתה שמותר לבנות על הנחלה שלהם רק 3 יחידות, וכולנו, כל ארבעת הילדים, רצינו לחזור לגור במושב. לא היה לנו מושג איך לצאת מהפלונטר הזה".שלומית ממשיכה "זה כמובן גרם להמון מתח, ויכוחים, וחששנו שזה ממש יסכסך בינינו ויהרוס את היחסים. למזלנו הגענו לאפיק, והוא מצא פתרון יצירתי שמאפשר לכולנו, כל ארבעת האחים, לגור בנחלה. הוא לא רק הביא פתרון מחוץ לקופסה, וערך בינינו את ההסכם, אלא גם דאג לתכנון, ליווה את כל התהליך וניהל עבורנו את הבנייה. הוא היה באמת מעל ומעבר. עשה איתנו תהליך מאוד יפה, עם המון סבלנות, למצוא את הפיתרון שיענה על הצרכים של כולם. הוא גם היה איתנו בתהליך של הבנייה, שגם זה סיפור ארוך שיש בו הרבה מתחים וכמובן עלויות מאוד גבוהות. אפיק פשוט הלך איתנו לאורך כל הדרך, לא נתן לנו להיכנס לריבים וסכסוכים, ממש שמר עלינו."
"לא ידענו שהחוק מגביל להוריש נחלה רק לאחד הילדים. הגיוני שהבן הבכור יהיה היורש, אבל מה עם כולנו??"
"עוד דבר שאפיק עזר לנו בו הוא נושא הבעלות על הנחלה", מוסיפה שלומית. "למרות שגדלנו במושב מאז שנולדנו, אף פעם לא ידענו שהחוק מאפשר להורים להוריש נחלה רק לאחד מהילדים. רק כשההורים נפטרו, גילינו את זה. הם לא השאירו צוואה, והיה הגיוני שהבן הבכור יהיה היורש, אבל מה עם כולנו? גם אנחנו רצינו לגור במושב. גם לזה אפיק מצא פתרון. הנחלה נרשמה על שם אחי הבכור, ואפיק ערך עבורנו הסכם שמונע מאחינו הבכור למכור את הנחלה ומגן עלינו.
(תמונה: Depositphotos)
"אפיק מכיר לעומק את החוקים שקשורים במקרקעין, במיוחד במושבים, אבל הוא גם יזם נדל"ן בישראל ובהונגריה, ומחפש כל הזמן פתרונות יצירתיים, ככה שהוא באמת הצליח להציע לנו פתרונות שלא היינו מודעים אליהם ובחיים לא היינו מגיעים אליהם בעצמנו. עכשיו אנחנו גרים בנחלה כל ארבע המשפחות, יש בינינו קשר טוב, ובזכות הפתרון הזה הצלחנו לשמור על שלמות המשפחה ולהיות קרובים יותר מאי פעם", מסכמת שלומית.
אפיק, זה מדהים! אבל אתה טוען שהמדינה בעצם "מאלצת" בני משפחה להיכנס לסכסוכים סביב נחלות במושבים. אתה יכול להסביר?
"נכון. הגרעין של רוב הסכסוכים המשפחתיים במושבים הוא החוק של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ותקדימים משפטיים הקובעים שלכל נחלה יכול להיות רק בעל זכויות רשום אחד", אומר אפיק. "חשוב לי שאנשים ידעו: אם אתם מסתבכים עם זה, זו לא אשמתכם – זה החוק שמייצר את כל הבעיות סביב הירושות של ההורים, ואנשים נגררים לסכסוכים של שנים ומאבדים את הדבר הכי חשוב בחיים – המשפחה. אבל אפשר בהחלט למצוא פתרונות טובים ומקוריים, צריך פשוט להחליט שרוצים לשמור על שלמות המשפחה.
"אני מדמה את המורכבות שהחוק יוצר לפקעת של חוטים שהסתבכה", הוא ממשיך. "אם כל אחד מבני המשפחה לוקח לעצמו עורך דין שמסתכל רק על קצה חוט אחד ומושך רק אותו, זה מסבך את החוטים עוד יותר… מה שצריך כאן זה פרספקטיבה רחבה, כלומר הסתכלות על כל ה'פקעת', ופתרון שלה כמכלול. צריך כאן ראייה אסטרטגית, ניתוח של כל הסיטואציה, ואז לייצר תנאים שפותרים את המורכבות, במקום לנסות לפתור לכל אחד את הבעיה שלו בנפרד, כי אז אתה מושך לצד אחד ונוצר לך קשר בצד השני. מי שלא מבין את כל ההיבטים של החוק שקשורים לסיטואציה הזו, כמו היתרים, מכסות חקלאיות, ביטוח, מיסים וכו', לא יכול להתיר את כל הפקעת אלא רק חוטים בודדים, ולכן לא באמת יכול להתיר את התסבוכת, ולפעמים, בלי כוונה, יגרום לסיבוך נוסף, ריבים, עוגמת נפש וקרעים במשפחות טובות"
"אם קיבלת רכוש אבל איבדת בדרך חלק מהמשפחה בגלל סכסוך, בעיני זה מחטיא את המטרה, ובוודאי לא מה שההורים היו רוצים"
"עבורי, טיפול בירושה של נחלה הוא כמו פתרון של קובייה הונגרית", מוסיף אפיק. "כמו שקובייה הונגרית דורשת אסטרטגיה מיוחדת, גם בתסבוכת המשפטית של נחלה צריך אסטרטגיה מיוחדת וראייה כוללת לפתרון הסוגייה המשפטית עם חשיבה מחוץ לקופסה. צריך קודם כל לפרק את הבעיה, להבין מה ההיסטוריה, מי עשה מה, להסיר עוד מכשול ועוד מכשול, עד שאני מגיע לשורש הבעיה ופותר אותה. מאוד חשוב לי בסיטואציה העדינה הזו שכולם ירגישו שרואים אותם ולשמור ככל האפשר על היחסים בתוך המשפחה. אם קיבלת רכוש אבל איבדת בדרך חלק מהמשפחה בגלל סכסוך, בעיני זה מחטיא את המטרה, ובוודאי לא מה שההורים היו רוצים", מדגיש אפיק.
"פתאום רוצים לקחת מאיתנו את המשק והפרנסה, אפיק הציל אותנו"
"הסיפור הזה, שרק אחד מהילדים יכול לרשום את הנחלה על שמו או על שמה מייצר כל הזמן מצבים מורכבים", אומר אפיק. אחד המקרים מסוג זה שבהם טיפל וזכור לו היטב הוא של משק חקלאי בעמק חפר, שאחת הבנות עובדת בו, אך הוא רשום על שם אחיה.
"אני ובעלי גרים במושב ומפעילים את הרפת שהייתה של ההורים", מספרת מיכל."אבל מי שרשום כבעל הרפת ובעל מכסת החלב של המשק הוא אחי, שבכלל גר בעיר אחרת. כשאחי נכנס לפשיטת רגל, הכונס רצה לחלט גם את המשק וגם את מכסת החלב של הרפת.
"לא יכולנו לישון בלילה. הרפת הזו הייתה מקור ההכנסה שלנו, והיא הייתה של ההורים שלי, גדלתי שם"
"לא יכולנו לישון בלילה. הרפת הזו הייתה מקור ההכנסה היחיד שלי ושל בעלי. והיא הייתה של ההורים שלי, גדלתי שם, כילדה הייתי קמה עם אבא לחלוב, ואחר כך אני ובעלי המשכנו בדרכם של ההורים. השקענו את כל החיים שלנו ברפת, ופתאום רוצים לקחת מאיתנו את המשק והפרנסה. חשבנו שאנחנו הולכים לאבד הכול — את הפרנסה, את הבית, את השורשים. אפיק הציל אותנו. בזכותו מחקו לנו 75% מהחוב, ומה שנשאר, שילמנו בתשלומים נוחים, והרפת נשארה בבעלות המשפחה".
אפיק, איך עשית את זה?
"המקרה הזה מוכיח (שוב) כמה חשיבה יצירתית יכולה לייצר פתרונות טובים", אומר אפיק. "גם במקרים שנראים אבודים על פי החוק היבש, אם אתה מגיע לרשויות ולבתי המשפט עם פתרון שמוסכם על הצדדים, יש סיכוי גבוה שההסכם יאושר. אף שופט בבית משפט לא ימציא לך פתרונות, אבל בהחלט ינטה לאשר הסכמים שהושגו בין הצדדים".
הוא לא עורך הדין שישב איתך שנים בבתי משפט להילחם מול המשפחה שלך, מבחינתו הם לא האויב
פריד הוא לא עורך דין המקרקעין הטיפוסי שאתם מכירים. אחרי שגילה שנושא הנחלות בוער בו, הוא למד משפטים והתמחה באופן ספציפי בהסדרת ופיצול נחלות במושבים עם דגש על שירותים ברמ"י. אבל לאור הצרכים שזיהה כבר מגיל צעיר, הוא המשיך והרחיב את ההשכלה והידע שלו לעוד ועוד היבטים שקשורים לנדל"ן: הסכמי מכר, היתרים, פרצלציה, קבלה לאגודות, בוררות, גישור, שמאות מקרקעין וביטוח. בנוסף ניתן לקבל במשרדו שירותי ייעוץ נדל"ן, ייעוץ משכנתאות ותיווך. גם ירושות, צוואות וייפויי כוח מתמשכים הם שירותים משיקים לתחום המקרקעין ונדרשים בו, ולכן הוא מציע גם אותם. במקביל, פיתח גם את תחום הייזום והקבלנות בתחומים כמו גגות פוטו-וולטאיים, תחנות טעינה חשמליות, תשתיות תקשורת וחשמל, ועוד, עם התמחות בצרכים הייחודיים שיש במושבים.
עו"ד אפיק פריד (קרדיט: ענת קזולה)
כאשר הוא נתקל בקושי וקונפליקטים בין בני משפחה סביב ירושת נחלה, הוא ניגש למשימה עם הרבה כבוד לרגשות, לרצונות ולזכויות של כל המעורבים. הוא מנהל את התהליך צעד אחר צעד, בהרבה סבלנות ומסירות, כשלנגד עיניו תמיד הצורך להגיע להסכמות ולשמור על הנכס הכי חשוב בחיים – המשפחה. הוא לא עורך הדין שישב איתך שנים בבתי משפט להילחם מול המשפחה שלך, כי "הם לא האויב", לדבריו. החוק הוא שיוצר את המכשולים, ומבחינתו משימת חייו היא לעזור לבני משפחה לעקוף את הסכסוך המשפטי, לחסוך זמן, כסף וריבים מיותרים, ולהגיע לבית המשפט עם הסכמות, במהירות וביעילות, תוך שמירה על התא המשפחתי.
אפיק, מה קורה כשלקוחות מגיעים אליך עם מקרה שעל פניו נראה בלתי אפשרי לפתרון?
"שאלה מצוינת. אני במהות שלי problem solver, המטרה שלי היא לעזור לאנשים, וכל צורת החשיבה שלי היא של פתרון בעיות. אני מפצח מה תכל'ס עושים כדי לפתור את הסוגיה, ואני פשוט לא יכול לשבת בשקט עד שאני פותר את האתגר, מוצא פתרונות ומשיג את המטרה.
"אבל במקרים כאלה חשוב שאנשים יבינו שהם נכנסים לתהליך וחייבים סבלנות. אני רואה לטווח ארוך, ומאמין בהדרגתיות של תהליכים, גם מול אתגרים וגם מול אנשים. כשמדובר בסוגייה סבוכה, אני ניגש אליה עם הרבה סבלנות והתמדה, מסיר כל פעם עוד מכשול ועוד מכשול, עד שאני מגיע לשורש הבעיה ופותר אותה. וכשמדובר ברמ"י, שהיא גוף ממשלתי, חייבים סבלנות… אבל הסבלנות היא שלי, אני מול רמ"י ואני חוסך ללקוחות שלי גם את ההתעסקות בבירוקרטיה ובמערכת האיטית, שיכולה להטריף את מי שלא מגיע מוכן למערכה.
"אני גם מאוד מאמין בשיתופי פעולה, אם בין צדדים שמעורבים בקונפליקט, ואם בין בעלי מקצוע שונים. לדוגמה, שיתוף פעולה בין עורכי דין מתחומים שונים יכול בהליכים מסוימים לייעל מאוד את התהליך עבור הלקוח".
יש המון עורכי דין בתחום המקרקעין, מה מיוחד דווקא במשרד שלך?
"בכל מה שקשור למשקים ונחלות, אני מתעסק בזה מגיל מאוד צעיר, ופשוט יודע להזיז עניינים ולהניע אנשים. הייעוץ שאני נותן חוסך לאנשים המון כסף ונותן להם פתרון של 360 מעלות, מענה שתפור לכל הצרכים שלהם סביב הירושה או המשק, כולל שמאות, ביטוח, היתרים, גישור ועוד. אם מדובר ברוכשים שרק מצטרפים למושב – אני עוזר גם בטיפול בקבלה לאגודה וגם בכל מה שקשור למכירת הדירה הקיימת בהיבטים של רישום ומינימום מיסוי. אכפת לי מאוד מהאנשים המעורבים ואני מאוד מחויב לנהל את התהליך ברגישות ובצורה אתית ורגועה, גם במצבי קונפליקט.
"בנוסף, אני מאוד 'יקה'" אפיק מחייך… "אני 'פריק' של סדר וארגון, וצריך שהכול יתנהל לפי הספר. כל פגישה אצלי מתועדת ואני מוציא פרוטוקול מסכם עם תקציר ההתקדמות ומה צריך לפגישה הבאה – ככה אני מוודא שיש המשכיות, שקיפות ובהירות בתהליך, גם ללקוח. לכל לקוח אני מכין תוכנית עבודה וחשוב לי להיצמד אליה כדי באמת להביא את התוצאות בזמן הקצר ביותר".
למי הכי מתאים לפנות אליך?
"השירות של המשרד שלי מתאים במיוחד לבעלי נכסים ויזמים שמתמודדים עם אתגרים מורכבים בתחום המקרקעין והנדל"ן במושבים בשרון. זה כולל בעלי נחלות במושבים שמעוניינים בפיתוח הנכס שלהם, יזמים שמתעניינים בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת כמו גגות סולאריים ותחנות טעינה חשמליות, ומשקיעי נדל"ן.
אנחנו מתמחים בליווי לקוחות שזקוקים למעטפת שירותים מקיפה – החל מהייעוץ המשפטי, דרך תכנון ורישוי, שמאות מקרקעין, ייעוץ משכנתאות וביטוח. המשרד מתאים במיוחד ללקוחות שמחפשים פתרונות שדורשים מומחיות במספר תחומים, כמו פיצול נחלות, הסדרת זכויות מול רשות מקרקעי ישראל, או פרויקטים של תשתיות ואנרגיה.
בתחום המשפחתי, אנחנו מתמחים בתכנון ארוך טווח – החל מהסכמי ממון וצוואות, דרך ייפויי כוח מתמשכים ועד להעברה בין-דורית של נכסים בצורה חכמה ויעילה מבחינת מיסוי".
ולמי השירות שלך לא מתאים?
"השירות שלנו פחות מתאים למי שמחפש טיפול בסוגיות פשוטות ושגרתיות של מקרקעין, או למי שמעוניין רק בהגשת טפסים בסיסיים לרשויות. אנחנו מתמחים בפרויקטים מורכבים שדורשים ראייה רחבה וטיפול כולל.
"המשרד גם פחות מתאים למי שמעדיף גישה של עימות בסכסוכי ירושה ומקרקעין. אנחנו מאמינים בפתרונות שמשלבים גישור ובוררות, במטרה לשמור על יחסי משפחה תקינים לטווח הארוך ולמצוא פתרונות יצירתיים שהם win win לכל הצדדים".
נשמע מעולה. איך אפשר ליצור אתך קשר?
"משאירים פרטים כאן בטופס או שולחים הודעת ווטסאפ ואנחנו ניצור קשר לתאם שיחה".
תודה רבה אפיק!
* המידע המוצג בכתבה הינו כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ או חוות דעת משפטית. על הקוראים לקבל ייעוץ מקצועי פרטני לפני כל פעולה המסתמכת על תוכן הכתבה. הכותב/ת, האתר המפרסם ועו"ד אפיק פריד אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים.