"הוא הציל לי את הבית": עורך הדין שנלחם ברשויות ומציל בעלי בתים ודירות

לא מעט אנשים בישראל מקבלים יום בהיר אחד מכתב התראה ונאלצים להילחם ברשויות שרוצות להשתלט על הנכס או הכסף שלהם. האם האזרח הקטן יכול להתמודד מול חומות הבירוקרטיה וסוללות עורכי הדין של הגופים החזקים במדינה ולנצח את המערכת? מסתבר שיש מי שמצליח פעם אחר פעם לנצח את המערכת כנגד כל הסיכויים.
העירייה הפסידה, בית המשפט דחה את התביעה. (צילום מסך מתוך הרשתות החברתיות)

אולי גם לכם זה קרה. יום בהיר אחד מגיע מכתב המודיע לכם על חוב שלא ידעתם על קיומו ודורש מכם לשלם אותו לאלתר. זה מה שקרה לח'. "אבא שלי נפטר ביוני 2019 והשאיר אחריו חובות של כ-2 מיליון ש"ח. חצי שנה אחרי פטירתו, קיבלתי פתאום התראה מאחת העיריות הגדולות במדינה, עם דרישה מאיתנו הילדים לשלם מייד חוב של אבא בגובה 590,000 ₪ עבור צריכת מים. לא הבנתי מאיפה זה נפל עליי, ומאיפה אביא להם סכום כזה עכשיו? פניתי לעורך הדין של העירייה, והסברתי לו שאבא לא השאיר עיזבון של כסף או נכסים שממנו ניתן לשלם את החוב. ביקשתי למחוק את החוב, אבל לא היה עם מי לדבר, זו תחושה של חוסר אונים מוחלט מול המערכת". 

"לא ישנתי בלילות, לקחתי כדורי שינה כדי לשרוד, הרגשתי כאבים בחזה"

"על פי החוק בישראל", ממשיך ח', "כשאדם נפטר ולא משאיר עיזבון, החובות לא עוברים לילדים או ליורשים שלו. אבל למרות זאת, העירייה לא הרפתה, והגישה נגדנו הילדים, תביעה בבית משפט שנשלם את החוב של אבא. הם אפילו שכרו חוקר פרטי כדי לוודא שאבא באמת לא השאיר אחריו שום נכסים".

"מעבר לזה שמשהו פה לא הגיוני (איך אדם אחד שגר לבד יכול לצבור כזה חוב על מים?), אי אפשר לתאר מה זה עושה לחיים, תביעה כזו. לא ישנתי בלילות, לקחתי כדורי שינה כדי לשרוד, הרגשתי כאבים בחזה, זה ממש השפיע לי על כל ההתנהלות היום יומית", אומר ח'.

"בשלב זה פניתי לעורך דין שמתמחה בייצוג מול עיריות ורשויות, עו"ד אברהם (אבי) ורבנר, וסיפרתי לו שהעירייה מנסה לגבות ממני את החוב למרות שאין ממה לשלם אותו. מסתבר שהעירייה יודעת את החוק מצוין, אך היא מנסה בכל זאת להוציא כסף מאנשים. מה שנקרא, 'שיטת מצליח'", אומר ח'. "בסופו של דבר העירייה הפסידה, בית המשפט דחה את התביעה וחייב את העירייה לשלם לנו הוצאות משפט".

כשמדברים בפעם הראשונה עם עו"ד אברהם (אבי) ורבנר, קשה להאמין שהאיש הצנוע והאנושי הזה הוא מייצג קשוח שנלחם כמו אריה על זכויות של אנשים כמוני וכמוך, ומנצח שוב ושוב רשויות מקומיות וגופים ציבוריים עוצמתיים כמו מנהל מקרקעי ישראל או החברות המשכנות הממשלתיות.

הוא מתמחה במקרקעין ונדל"ן, אבל בשונה מהרבה עורכי דין בתחום, ורבנר הוא מומחה לליטיגציה (הופעה בבית המשפט), ואת המומחיות הזו הוא מביא איתו לכל משא ומתן מול הרשויות.

עורך דין אבי ורבנר
לא חושש להתעמת מול מי שצריך. עו"ד אברהם ורבנר (קרדיט צילום: אברהם ורבנר)

אבי, מה בעצם אתה עושה?

"מגיעים אלי אנשים שנקלעו למצוקה כלכלית קשה סביב הדירה שלהם, או למאבק מול רשויות המדינה או מול אנשים פרטיים", אומר ורבנר. "הם מבקשים ממני שאעזור להם לפתור את הבעיה, כי הם חוששים לאבד את קורת הגג שלהם או להפסיד הרבה מאוד כסף. אני מייצג אותם מול הרשות או האדם שמנסים לקחת מהם את הנכס הכי יקר שלהם, במידת הצורך תובע את אותו גוף (דבר שהרבה אנשים מפחדים לעשות כשמדובר בגופים כל כך גדולים), ומציל את הנכס שרצו לגזול מהם. במקרים אחרים, אני חוסך ללקוחות כסף רב שמנסים לקחת מהם שלא בצדק, אם זה ב'חובות' שונים שמנסים להשית עליהם, או בשווי הנכס שהם עלולים לאבד". 

עם יד על הלב אבי, באמת יש לאזרח הפשוט סיכוי נגד הגופים המפלצתיים האלה?

"בהחלט", עונה עו"ד אבי ורבנר. "צריך לדעת עם מי לדבר שם, ואם זה לא הולך בהידברות, לא לפחד לפנות לבית משפט. כשמכירים היטב את החוק ואת פרטי מקרה, וכשברור שנעשה כאן עוול, בית המשפט הוא המקום ששומר ומגן על הזכויות של האזרח הקטן. מכיוון שאני אוהב אתגרים באופיי, כשיש קייס חזק, אני 'לא רואה בעיניים' עד שאני משיג את המטרה. ויש תוצאות, יש לי 95% הצלחה בתיקים שלי".

אז אתה עוזר לאנשים מול העיריות, המנהל, חברות ממשלתיות משכנות… למי בעצם כדאי לפנות אליך?

"לאנשים מכל שכבות הציבור שנקלעו לבעיה כלשהי בתחום המקרקעין והנדל"ן: ריבים וסכסוכי בעלויות במקרקעין, מקרים שמערערים פתאום על הבעלות שלך בנכס, במקרה שפולשים לך לנכס או להיפך, מנסים לפנות אותך מהנכס, חובות של ארנונה ומים מול עיריות, בכל מקרה כזה אני עוזר".

"המנהל גורם לי נזק כלכלי עצום!"

"לדוגמה", מספר אבי, "פנה אלי אדם מבוגר ואמר לי: 'המנהל גורם לי נזק כלכלי עצום. אני מפסיד מאות אלפי שקלים ועבודה של חיים שלמים יורדת לטימיון'. הוא גר עם אשתו בבית צמוד קרקע באזור המרכז, והגיע אליי מתוסכל מאוד ומיואש, אחרי שניסה למכור את הבית במחיר השוק ולא הצליח. הבית לא רשום על שמו בטאבו, ובמצב כזה הוא עלול לאבד מערך הבית כסף רב במכירה.

"זו בעיה אזורית המשותפת לעשרות משפחות שגרות באותה רשות מקומית. הסיבה לכך היא סירוב של גופי המדינה לבצע את הפיתוח הסביבתי המתחייב לפני הרישום בטאבו. ולמה הם מסרבים? עקב העלויות הגבוהות. לכן כבר עשרות שנים שתושבי האזור גרים בבתים שאינם רשומים על שמם. הלקוח אמר לי: 'הם מנסים לעשוק אותי ואין עם מי לדבר. הם פשוט לא מעוניינים להסדיר את הקרקע ולרשום אותי כבעלים, ואין לי מה לעשות – הם ענקיים ואני הקטן'… כמייצג של המשפחה, בשלב ראשון פניתי למדינה ולרשות המקומית, על מנת שיתחילו להסדיר את הקרקע ולבצע את הפיתוח, אבל נתקלתי בקיר אטום וחוסר היענות מוחלט. לא נשארה לי ברירה, הגשתי תביעה לבית המשפט על מנת שיכפה על הגופים האחראים להתחיל לפתח את האזור. בית המשפט אכן חייב את אותם גופים להתחיל בהליכי הפיתוח והקציב להם זמן לכך".

השופטת התרגשה

אנשים מכל המגזרים ושכבות האוכלוסייה נקלעים למצוקה קשה מול רשויות, וברגע אחד העולם מתהפך עליהם.

מ' הגיעה אל אבי לאחר שאימה, שגרה בדיור ציבורי, עברה אירוע בריאותי ונאלצה לעבור לגור באופן זמני במוסד רפואי למטרות שיקום. "החברה המשכנת ניצלה בציניות את המצב של אמא שלי והודיעה לה שהיא צריכה לפנות את הדירה מכיוון שהיא נטשה את הדירה לצמיתות", מספרת מ'. "הייתי מזועזעת מהיחס של החברה. כעסתי מאוד ופחדתי פחד מוות שאמא איבדה את הזכות שלה לדיור ציבורי ושהיא עוד רגע נזרקת לרחוב. אמא במצב כלכלי קשה, במחירי השכירות של היום היא לא יכולה לשכור בעצמה דירה חלופית, ולי אין אפשרות כלכלית לממן לה דיור באופן קבוע. ישבתי בבית ובכיתי, ממש לא ישנתי בלילות, לא תפקדתי לא בעבודה ולא בבית, זה ממש השפיע על היחס שלי כלפי המשפחה". 

"כשהגעתי לעו"ד ורבנר, הוא הנחה אותנו לבקש חוות דעת רפואיות, דו"ח של עובדת סוציאלית, ודו"ח של המוסד השיקומי. הדו"חות קבעו באופן חד משמעי שמצבה הרפואי של אמא במגמת שיפור מתמדת ושהיא תוכל לשוב בהדרגה לדירה שלה. בהתחלה לזמן קצר ובהדרגה זמני השהות שלה בדירה יתארכו, עד שהיא תוכל לחזור ולגור בדירה לבד באופן קבוע, כפי שהיה המצב לפני האירוע הרפואי".

"בבית המשפט, השופטת שאלה אותי מה המצב של אמא, איפה היא מאושפזת, ביקשה לראות תמונה שלה, ואיחלה לה רפואה שלמה בקרוב. אבי ממש הצליח לגעת לה בלב והוכיח שאמא לא נטשה את הדירה לצמיתות, אלא להיפך, היא רק עזבה את הדירה באופן זמני, ותחזור לגור בה אחרי השיקום. אבי הציל לאמא את הבית. בית המשפט קבע שאמא תשוב לגור בדירה בעתיד הקרוב, ודחה את תביעת החברה", מסכמת מ'. 

הרשויות מנסות לנצל את הכוח שלהן מול האזרח הקטן. (קרדיט תמונה: עו"ד אברהם ורבנר)

יש אלפי, אם לא עשרות אלפי עורכי דין שעוסקים במקרקעין ונדל"ן. הם לא עושים בדיוק את אותו הדבר?

"ממש לא", עונה אבי. "לא כל עו"ד מקרקעין יכול לעזור באותו אופן. כדי להגיע לניצחונות כאלה צריך להיות לוחם באופי וגם ליטיגטור – עורך דין שמופיע בבתי משפט. חלק מעורכי הדין בתחום שלי עוסקים בחוזי מכר ויושבים במשרד. אם כתוצאה מהחוזה מתעוררת בעיה משפטית וצריך לפנות לבית המשפט, חלקם מעבירים את התיק למישהו אחר. יש גם עורכי דין שעוסקים יותר בגישור והגעה לפשרה, ופחות רוצים להתעמת ולהילחם מלחמות. יש עורכי דין שמתמחים בתחום ספציפי, למשל רק תמ"א 38, או עורך דין שעושה את השיקול שמחר יצטרך את רמ"י (לשעבר מנהל מקרקעי ישראל), ולכן לא ירצה להתעמת איתם".

אז מה גורם לך להצליח איפה שאחרים אולי נכשלים?

"אני אוהב אתגרים", ממשיך אבי, "אני מוכן לעשות מלחמת עולם שלישית אם צריך, ונותן את כל כולי למען הניצחון. אני לא מפחד להתמודד מול הגופים הגדולים, וכשאני רואה עוול אני לא חושש להתעמת מול מי שצריך. אבל כמובן ש"רוח לחימה" בלבד לא מספיקה. צריך לדעת לאבחן כל מקרה ולהתמצא טוב בפרטים. עורך דין שמכיר את הנפשות הפועלות ברשויות קל לו יותר להגיע להסדרים מעולים עם הרשויות. אבל בהרבה מקרים הרשויות מנסות לנצל את הכוח שלהן מול האזרח הקטן ולסחוט כמה שיותר כספים, כאילו זה הכסף הפרטי שלהן. במקרים כאלה, אם לא מצליחים להגיע להסדר לטובת הלקוח, צריך ללכת בלי פחד לבית משפט ולתבוע את אותה רשות. זו המומחיות שלי, וכאמור, לא כל עורך דין עושה את זה".

אם מישהו מהקוראים מעוניין להתייעץ איתך על בעיה משפטית, איך יוצרים איתך קשר?

"משאירים פרטים כאן בטופס, ומיד (לא לסגור את הדפדפן!) מגיעים ליומן הדיגיטלי שלי ומתאמים איתי שיחה ללא עלות"

התוכן היה מעניין? שתפו

עורך הדין שנלחם ברשויות ומציל בעלי בתים ודירות
עדי שחר

עדי שחר

הכותבת למשימות מיוחדות 🙂

Scroll to Top
לבדיקת גובה ההחזר או ההנחה המגיעה לכם מקופת החולים, מלאו פרטים ונבדוק את ההחזר האישי עבורכם
*השירות אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה.