שף המישלן שבנה תפריטי מסעדות בכל העולם, בישל למשפחת המלוכה האנגלית ולנשיא צרפת – חוזר לארץ ומביא את סטנדרט המצוינות של מישלן לישראל
(ואפילו הפתיע במלחמה חייל שהתחתן בבסיס – עם קייטרינג ברמת מישלן!)

כן

אחרי קריירה בינלאומית של 20 שנה, כולל כשף במסעדה של שני כוכבי מישלן בפריז, הגעגועים והאהבה למדינה הכריעו את אהרן פוליטי והוא החליט לחזור לישראל. את סטנדרט הבישול הגבוה שהביא איתו הוא מנחיל עכשיו לא רק לטבחים ולמסעדות להן הוא מייעץ, אלא גם לחובבי בישול גורמה שאוהבים לארח ולהדהים את האורחים שלהם עם מנות שיוצרות את "אפקט ה-וואו!" בכל אירוח. השף הציוני לא פספס גם הזדמנות לשמח חתן וכלה ולהפתיע חייל שהתחתן בבסיס עם מנות ברמת מישלן. תפסנו אותו לשיחה קצרה.

השף אהרן פוליטי בכתבת מגזין עם אחת ממנות הדגל שלו.

ביום ראשון, שבוע מפרוץ מלחמת 'חרבות ברזל' מצלצל הטלפון של השף אהרן פוליטי.
מעברו השני של הקו בחור שמבקש את עזרתו של אהרן בארגון חתונה 'מעכשיו לעכשיו' לנגוסה גטהון, איש קבע שחתונתו בוטלה בעקבות המלחמה.
חבריו של החתן רוצים לערוך לו את החתונה כבר ביום רביעי הקרוב, בבסיס, במקום באולם.

כשף מנוסה במסעדות מישלן וקייטרינגים באירופה, אהרן לא מהסס לרגע ומיד נענה בחיוב. עוד באותו ערב הוא בונה תפריט של ארוחת ערב בסגנון קוקטייל, עם 17 סוגים של מנות קטנות, למחרת קונה את המצרכים וביום הבא מכין את המנות. ביום רביעי הכל כבר מוכן להובלה לבסיס הדרומי.

משאית קירור שנתרמה למטרה, משנעת את כל האוכל המוכן לדרום ואהרן מקים מטבח מאולתר בבסיס ונעזר בחיילים לסיום ההכנות והגשת האוכל. הלא יאומן קורה – קייטרינג ברמת מישלן בחתונה בבסיס.

"המון אנשים טובים התגייסו ועזרו בהתנדבות כדי לוודא שתהיה חתונה שמחה ובלתי נשכחת", מספר אהרן פוליטי בהתרגשות, "מה שבטוח, החתן והכלה לא ציפו לאוכל כזה בחתונה המאולתרת שלהם…"

נגוסה ותדלה גטהון בחתונתם בבסיס עם השף אהרון פוליטי
נגוסה ותדלה גטהון בחתונתם בבסיס עם השף אהרון פוליטי

"לצערי אנחנו מתגלים כעם בעיקר בעת צרה, אבל כשזה קורה אנחנו מאחדים שורות, מתלכדים, עוזרים אחד לשני כמעט בלי אבחנה ובלי חשבון"

"זה היה מחזה סוריאליסטי", מוסיף אהרן. "מצד אחד אנחנו שמחים כי מצווה לשמח חתן וכלה, ומצד שני תוך כדי החתונה כל הזמן ממריאים מטוסי קרב לעזה. החתונה רק חיזקה עוד יותר את הגאווה שלי להיות ישראלי. לצערי אנחנו מתגלים כעם בעיקר בעת צרה, אבל כשזה קורה  אנחנו מאחדים שורות, מתלכדים, עוזרים אחד לשני כמעט בלי אבחנה ובלי חשבון".

"מצד אחד אנחנו שמחים כי מצווה לשמח חתן וכלה, ומצד שני תוך כדי החתונה כל הזמן ממריאים מטוסי קרב לעזה"
"מצד אחד אנחנו שמחים כי מצווה לשמח חתן וכלה, ומצד שני תוך כדי החתונה כל הזמן ממריאים מטוסי קרב לעזה"

אהרן פוליטי, איך בעצם הגעת לתחום הבישול?

"תמיד הייתי מבשל לחברים, למשפחה, הייתי קורא מגזינים של אוכל – הייתי מהפודיז (חובבי הבישול), וכולם אמרו לי כל הזמן שאני מבשל מעולה ואולי כדאי שאלך ללמוד את זה. בתפיסה שלי חשבתי, מה, אני אהיה טבח? אני אקלף תפוחי אדמה? בארץ זה לא היה נחשב אז. ואני איש שאוהב מצוינות. אז אמרתי, אם כבר ללמוד בישול, אז במקום הכי טוב בעולם.
המילה היחידה שידעתי אז בצרפתית הייתה 'בונז'ור"… אבל בכל דבר שאני עושה אני תמיד מכוון הכי גבוה, והחלטתי שאני הולך ללמוד בקורדון בלו Le Cordon Bleu)) – בית הספר הקולינרי הטוב בעולם, בפאריז, שהיא בירה קולינארית עולמית. 

שם התאהבתי לגמרי במקצוע. זה כמו שרואים בסרטים: פריז, הכל זוהר, השף לבוש יפה עם סינר לבן, צווארון וכובע, קלאסה של שף אמיתי". 

נשמע קסום. אבל ידוע שהתחום הזה לא קל, מה תפס אותך בתחום הבישול?

"נכון, זה לא קל, יש הרבה אמוציות, הרבה אגו וכבוד במטבח. רוב מי שלמד איתי לא הצליח לסיים. למעשה הייתי היחיד שסיים את הסטאז', כי כולם פחדו מהשף… אבל זה שווה את זה. מה שבמיוחד הלהיב אותי זה החלק של היצירה, לקחת חומר גלם חי וטרי עם ריח של אדמה או ים, ולהתחיל ליצור ממנו כל מיני דברים חדשים לחלוטין, טעימים ומפתיעים. אתה יוצר משהו שעושה לאנשים טוב, נוגע להם ברגש וגורם להם ל'וואו' מידי. באיזשהו שלב הבנתי שאני גורם לאנשים אושר עם מה שאני עושה. אוכל זה גם הדבר הכי בסיסי שמחבר אנשים, זו הנתינה האולטימטיבית מבחינתי. אפילו קרה לי שאנשים בכו מרוב אושר אחרי שטעמו מנות שהכנתי, יש יותר מספק מזה?"

ואיך הפכת לשף המוביל במסעדת מישלן?

"בכל מה שאני עושה אני תמיד שואף לרמות הכי גבוהות. אז כשסיימתי את הסטאז', וחיפשתי מקום עבודה, ברוב חוצפתי חיפשתי את המסעדה בפריז שקיבלה את הציון הכי גבוה, זו הייתה מסעדת Taillevent – המסעדה הכי טובה בצרפת ואחת הכי טובות בעולם, עם שלושה כוכבי מישלן. פשוט נכנסתי למסעדה ואמרתי לשף: 'שלום, אני רוצה לעבוד'. הוא הסתכל עליי ושאל אותי: 'בתור מה? בתור שוטף כלים?' (צוחק). 'בתור טבח!', עניתי לו בלי להתבלבל. הוא ביקש ממני קורות חיים והמלצה מהשף שעברתי אצלו התמחות בלימודים. הוא התקשר לשף, דיבר איתו כמה דקות ואמר לי 'אתה מתחיל לעבוד מחר'. וככה נכנסתי לעולם של מסעדות המישלן, עם חוצפה ישראלית" מספר אהרן בחיוך שובב.

"להיות אחראי על כל המטבח במסעדה עם שני כוכבי מישלן, זו התגשמות חלום של כל שף"

"עבדתי כסו-שף במסעדת Le Grand Vefour, מסעדה בפריז בעלת 2 כוכבי מישלן. בלטתי שם מאד, וגיא מרטין, הבעלים, בשלב מסוים מינה אותי לשף בפועל ומנהל המסעדה. התרגשתי מאד לקבל את התפקיד. לנהל, לבשל ולהיות אחראי על כל המטבח במסעדה עם שני כוכבי מישלן, זו התגשמות חלום של כל שף."  

צוות מסעדת Le Grand Vefour בעלת 2 כוכבי מישלן בפריז. שלישי משמאל: שף אהרן פוליטי.
צוות מסעדת Le Grand Vefour בעלת 2 כוכבי מישלן בפריז. שלישי משמאל: שף אהרן פוליטי.


תגיד, אהרן, מה בכלל הופך אוכל מרגיל ל"מישלן"?

"מישלן זה קודם כל סטנדרטים גבוהים ולדרוש יותר מעצמנו. ולכן אני דורש גם מהתלמידים והלקוחות שלי, החל מהיום הראשון, לעמוד בסטנדרטים מאוד גבוהים. ככל שהסטנדרט גבוה יותר, השיפור מהיר יותר."

'בקורס למדתי שאין גבולות עם הבישול, שהכל אפשרי, והקורס הדליק בי מחדש את הניצוץ והתשוקה לבישול, נתן לי ביטחון לחקור ולנסות דברים חדשים אפילו יותר. הקורס משנה את כל הדרך בה אתה אוכל, מבשל, את הצד היצירתי, זה כמו להיוולד מחדש'.
– לבנה, בשלנית חובבת, בוגרת "בית המישלן"

"אני מאד נחמד ונעים, אבל אני לא הולך בבייבי סטפס, וזה מה שגורם לאנשים שאולי נמצאים שנים במטבח, פתאום לעוף קדימה עם הכישורים שלהם. דרך אגב, זו גם הסיבה שהקורסים ותהליכי הייעוץ שלי קצרים יותר מהמקובל, ועדיין הקפיצות במקצועיות שהאנשים עושים, הן מרשימות מאוד"

"זה קצת כמו מדע וקצת כמו מוזיקה. זה להסתכל על חומרי הגלם כמו תווים מוזיקליים, ולדעת ליצור מהם יצירת מופת".

"הרעיון במישלן הוא לקחת חומרי גלם שהם יחסית פשוטים ולהפוך אותם למשהו אחר, עם פרזנטציה שתעשה 'וואו' וטעם שיפתיע את האנשים. זו בעצם אלכימיה של מזון – לקחת משהו אחד ולהגיש אותו כמשהו אחר – זה מבלבל את הציפייה של הטועם ובעצם פותח הזדמנות לחוות את הטעם באופן נקי וחדש".

מנת בשר במילוי כבד אווז ש"התחפשה" למקרון (יצירה של אהרון פוליטי)
מנת בשר במילוי כבד אווז ש"התחפשה" למקרון (יצירה של אהרון פוליטי)

"זה נקרא בצרפתית 'רויזיטר' (Revisiter), לדוגמה: אני לוקח משהו פשוט כמו חציל עם טחינה והופך אותו למוס חציל ועוגת טחינה. כלומר לקחתי את אותם מרכיבים אבל אני מלביש אותם בסטייל ובצורה שמפתיעה את כל החושים.
מה שעוד מאפיין בישול מישלן זה פירוק והרכבה מחדש של המנה, בישול במי ים, שימוש בהקפאה, שיטות צלחות והגשה, דרכי קישוט מיוחדות. לומדים איך למצות את המקסימום מחומר הגלם. לדוגמה, מפטרוזיליה לומדים לעשות אבקה, שמן, וצ'יפס".

"מישלן זה לדרוש מעצמנו שוב ושוב את הבלתי אפשרי. אנחנו יוצרים וממציאים דברים חדשים בעולם."

מעבר לזה חשוב להבין שמישלן זה לא ללמוד אוסף של מתכונים. בשביל זה אפשר לפתוח ספר בישול. זה גם לא רק למצוא את חומרי גלם הכי משובחים שיש. גם לא רק איך שאתה מקלף את תפוחי האדמה.
מישלן זה סטייט אוף מיינד של מצוינות ויצירתיות בלתי מתפשרת. זה לדרוש מעצמנו שוב ושוב את הבלתי אפשרי. אנחנו יוצרים וממציאים דברים חדשים בעולם.

אנחנו יוצרים וממציאים דברים חדשים בעולם. . מנות שף אהרן פוליטי
אנחנו יוצרים וממציאים דברים חדשים בעולם. . מנות שף אהרן פוליטי

ואוו, ממש יצירות אמנות! ולאיזה מקומות מעניינים וחוויות מיוחדות לקח אותך הבישול?

"בזכות הבישול התמזל מזלי להגיע למקומות הכי מטורפים ומדהימים שיש. יצרתי תפריטים וניהלתי אירועים במקומות מרהיבים, בטירות יוקרה בשוויץ, בסעודות הפתיחה והסיום של הטור דה פרנס, בישלתי לחברי משפחת המלוכה האנגלית בישלתי וגם בארמון האליזה של נשיא צרפת, זה מקומות מוקפדים שחוויה להיות בהם. בארמון האליזה כל צלחת עולה 4000 יורו…

צלחת קבלת הפנים בארמון האליזה מתוך סט הציפורים זהב פורצלן, 4000€ לצלחת
צלחת קבלת הפנים בארמון האליזה מתוך סט הציפורים זהב פורצלן, 4000€ לצלחת

"בניתי את התפריט וניהלתי את האירועים גם בטירה של אוליגרך רוסי וחבר אישי של פוטין. הטירה היתה כמו בית מלון בוטיק סופר יקר, זאת אומרת שיש שף צמוד ועוזר אישי לאורחים 24/7. לישון שם היה עולה קרוב ל 10,000 יורו ללילה, והמנות… חגיגה"

טארט עגבניות, בטירה הרוסית
טארט עגבניות, בטירה הרוסית
התפריט של אהרון בריזורט צייד של אוליגרך
התפריט של אהרון בריזורט צייד של אוליגרך

זכיתי להאכיל בני מלוכה, ספורטאים מצטיינים, שחקנים, שגרירים, האכלתי את ויל סמית', רוג'ר מור, את סרקוזי, את שמעון פרס, נסיכים, אוליגרכים, את נבחרת צרפת בכדורגל, משעמם זה לא!" הוא צוחק.

"אנשים בקשו לראות את תעודת הכשרות כי הם לא האמינו שאפשר להגיע לטעמים האלה במטבח כשר".

"היה שלב שאנשי עסקים יהודים צרפתים הציעו לי לפתוח קייטרינג כשר, והבאתי לשם את כל הטכניקות שיישמתי במטבחים אחרים, תוך הקפדה על כשרות. אנשים בקשו לראות את תעודת הכשרות כי הם לא האמינו שאפשר להגיע לטעמים האלה במטבח כשר. כשר או לא, הקייטרינג היה בין הקייטרינגים היקרים בצרפת – 200 יורו לאדם, ואנשים שילמו בשמחה"

"בשלב מסוים השותפים רצו להתקדם לעולמות נוספים, והחליטו להקים רשת מסעדות סושי. הם לקחו אותי כיועץ, בניתי את התפריט ל-30 מסעדות, וגם לשם הבאתי טכניקות של שף מישלן".

אחד מ-100 השפים הטובים בצרפת

"השתתפתי גם בתחרות MOF, תחרות בישול מטעם ממשלת צרפת שהיא כמו אולימפיאדה – פעם ב-4 שנים. השפים הכי טובים מתחרים שם, ומי שזוכה נחשב השף הכי טוב, כמו אלוף אולימפי. לתחרות הזו ניגשים אלפי שפים, התכוננתי לתחרות כמו משוגע, וזכיתי להתקדם בשלבים ולהיבחר לאחד מ-100 השפים הטובים בצרפת באותה תקופה. אחר כך הפכתי בעצמי לשופט בתחרויות בקורדון בלו. בישול זה תחום תחרותי"

אהרן פוליטי בכתבה על הבוגרים המצליחים של בית הספר הטוב בעולם לבישול, קורדון בלו
אהרן פוליטי בכתבה על הבוגרים המצליחים של בית הספר הטוב בעולם לבישול, קורדון בלו
השף אהרן פוליטי בראיון לטלוויזיה השוויצרית על המסעדה בז'נבה
השף אהרן פוליטי בראיון לטלוויזיה השוויצרית על המסעדה בז'נבה

ואוו, נשמע שהיית בכל המקומות הכי שווים ששף יכול לשאוף אליהם! אז מה גרם לך לוותר על ההזדמנויות ולחזור לישראל?

"ישראל תמיד הייתה הבית שלי. בכל פעם שהיינו נוסעים לישראל והייתי חוזר לצרפת, אנשים היו יודעים לא לדבר איתי שבועיים כי הייתי בדיכאון… רציתי להיות בארץ, להיות חלק מהעם. אני מרגיש את העם הזה בגוף שלי. למשל כשהיה אסון נחל צפית, הרגשתי את העצב והאבל בגוף שלי. קניתי 10 נרות נשמה ושמתי על החלון שלי בצרפת."

"הייתי נהנה אפילו לעמוד בפקק באיילון ולשמוע גלגל"צ. זר לא יבין את זה"

"בצרפת היו לי הזדמנויות מדהימות מקצועית, אבל כשהגעתי לבקר בארץ תמיד רציתי להישאר. הייתי נהנה אפילו לעמוד בפקק באיילון ולשמוע גלגל"צ. דברים קטנים שזר לא יבין.
אני מאוד ציוני ואוהב מאוד את ישראל. חזרתי לקראת בר המצווה של הבן הבכור שלי, כי היה לי חשוב שהילדים שלי יגדלו כישראלים. יש דברים שאפשר למצוא רק בישראל, שקיבלו ביטוי עוצמתי מאוד אחרי מתקפת החמאס של ה-7.10.
ההתגייסות של כל האזרחים לתרום ולעזור למפונים ולחיילים, סיפורי הגבורה של אנשים שהקריבו את עצמם כדי להציל אחרים, ההירתמות של כולם לעשות טוב. זו הרוח הישראלית. זה מרגש אותי.
מה שהיה לי עכשיו בחתונה של החייל, האפשרות לשמוח ולשמח בחתונה, להתרגש עם אנשים שאתה לא מכיר, איפה עוד יש דבר כזה? בכל המסעות שלי בעולם, לא ראיתי דברים כאלה. יש לנו עם מדהים"

אהרן, חוץ מלשמח חיילים, מה אתה עושה כיום בארץ?

"בימים אלה אני מתמקד בעיקר בבית הספר שהקמתי, 'בית המישלן' – בית ספר בוטיק ייחודי לבישול. בקורס הייחודי, "מישלן אקספרס", אני מלמד חובבי בישול שנדבקו ב"חיידק" ואוהבים לבשל ולארח, איך לשדרג את היכולות שלהם תוך מספר מפגשים בודדים וליצור מנות שמשאירות את האורחים חסרי מילים, מה שאני קורא לו 'אפקט ה-וואו!' זו תוכנית ממוקדת ומדויקת לצרכי בשלנים חובבים, וזה כיף גדול, חוויה לכל החיים".

למי מתאים ללמוד בבית המישלן? הרי יש המון קורסים וסדנאות לבישול.

"אני שמח שאת שואלת, כי זה לא עוד קורס או סדנה", אומר אהרן.
"הלמידה בבית המישלן מיועדת למי שלא סתם אוהבים להיות במטבח, אלא שואפים למצוינות בכל תחום בחיים שלהם וגם בתחום הבישול והאירוח.
אנשים שאוהבים את החיים הטובים ואוכל טוב, נהנים להפתיע ולעורר התפעלות בקרב האורחים או בני המשפחה שלהם.
אנשים שרוצים להגיש מנה ברמת מישלן, או חולמים להשתתף בתוכנית בישול כמו 'מאסטר שף'.
אנשים חושבים שמישלן זה בישול מסובך, זה לא בישול מסובך! הסוד הוא בהרכבה של המנות ולא בחומרים נדירים או שלבים מסובכים"

אהרן עם השף הצרפתי סטפן פרואה דה וו מקרב סכינים
אהרן עם השף הצרפתי סטפן פרואה דה וו מקרב סכינים

וגם התלמידים של אהרן מעידים:

"אף מכללה לא מציעה את אותה רמה, את אותן הטכניקות, את אותו הניסיון שאהרן מביא מצרפת. אף שף לא מביא עכשיו דרגה של שני כוכבי מישלן ולא מביא את כל הניסיון שיש לו מצרפת ומניהול של מסעדות ואירועים גדולים… התוכנית מאוד שדרגה אותי.
מה שלמדתי אצל אהרן הפך להיות הנשק הסודי בכל אירוע.
אני מארחת בבית, חגגתי יום הולדת 40 לבעלי עם ארוחה מפוארת שלמדתי בקורס. עכשיו אני יכולה לקחת את אותה הטכניקה שלמדתי וליישם אותה במתכון אחר שלי בכלל, או לקחת את אותו הרעיון למנה אחרת שלי. ידע מטורף, מי שיבוא יזכה, ירוויח, ישתדרג ברמה שלו מאוד!"
– אירנה אידזון, בלוגרית אוכל, בעלת הבלוג "המטבח הרוסי של אירנה" 

אירנה לומדת אצל אהרן פויטי
– אירנה אידזון, בלוגרית אוכל, בעלת הבלוג "המטבח הרוסי של אירנה"

"מה שלמדתי אצל אהרן הפך להיות הנשק הסודי בכל אירוע. ידע מטורף, מי שיבוא ישתדרג ברמה שלו מאוד!"
– אירנה אידזון, בלוגרית אוכל, בעלת הבלוג "המטבח הרוסי של אירנה"

אהרן פוליטי עם תלמיד בקורס
עם תלמיד בקורס. לאנשים שרוצים להגיש מנה ברמת מישלן.

"אני מאמין באיכות, מצוינות, עבודה עם הידיים, וקבלת פידבק בזמן אמת", אהרן מסביר בתשוקה, "ולכן הקורסים שלי הם בוטיק – בקבוצות קטנות. זה לא הרצאות, זה עבודה תכלס. לכל אחד יש עמדת עבודה, מבשלים, מכינים, ואני באופן אישי עם העיניים שלי על כל אחד ואחת, נותן פידבק ועוזר לכל אחד ואחת להשתפר מרגע לרגע, עד אפקט הואוו."

אהרון עם תלמיד בקורס בישול
"העיניים שלי על כל אחד ואחת" אהרן עם תלמיד בבית המישלן

מה תלמד במחזור הקרוב של "מישלן אקספרס"?

"במחזור הקרוב של התכנית "מישלן אקספרס" נגלה איך לבשל ברמת מישלן ונלמד כל מה שבשלן וחובב אוכל חייב לדעת. נלמד טכניקות בישול בסיסיות לצד שיטות עבודה מתקדמות וחדשניות, השיטות הכי חשובות לעבודה עם ירקות, דגים, ובשר. נבין פעם אחת ולתמיד אפייה, ובמיוחד עם בצק שמרים. יהיה שיעור מעמיק על פסטה ונכין חמישה סוגי פסטה צבעוניים עם צורות מילוי חדשות. נגלה איך להגיש מנות בצורה מפתיעה, איך להפוך מנות "רגילות" למישלן (למשל מה זה קוסקוס מישלני?), ואיך לנצל באופן מקסימלי את החומרים שלנו. בקיצור, כל מה שצריך כדי להדהים את האורחים שלך, בכמה שבועות בודדים."

נשמע מושלם! מתי זה מתחיל ואיך מצטרפים?

"המחזור הבא מתחיל בקרוב, נשארו מקומות אחרונים וההרשמה מסתיימת בימים הקרובים. כדי להגיש מועמדות לקורס ולקבל פרטים נוספים, נא למלא פרטים פה בטופס:  

התוכן היה מעניין? שתפו

שף המישלן שבישל למשפחת המלוכה האנגלית
Scroll to Top
לבדיקת גובה ההחזר או ההנחה המגיעה לכם מקופת החולים, מלאו פרטים ונבדוק את ההחזר האישי עבורכם
*השירות אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה.